18.01.2024

Uyku Problemi

Ebeveynlik hayatımızdaki diğer roller gibi yaşamın içinde olan bir rolümüzdür. Bu rolünde içerisinde insan olarak hatalar, sorunlar ve kontrolsüz bazı davranışlar sergilenebilmektedir. Bu durumlar bazen doğrunun ne olduğunu bilememenin verdiği hatalar iken bazen de kişinin doğruyu bilse de doğruyu ortaya koymakta zorlaması ile ilgili olabilir.

Uyku Problemi

Uyku problemleri için neler yapılabilir?

1. Uyku anında sizi uykudan alıkoyan düşünceleriniz var mı?

  • Varsa bu düşüncelerinizi fark edip ağırlıklı olarak size hangi duygular hissettirdiğine yoğunlaşın. Öncelikle temel inancınızı saptamak ve bu noktaya değinmek durumundasınız.
  • Düşünceleri itmeyip not alın ve ertesi günden itibaren bu düşünceler için kendinize 10 dk düşünme zamanları açın ve üzerine ayrıntılı düşünün. Düşünceyi itmek düşünceyi zamansal olarak öteler. En sonunda yastığa başınızı koyunca yine yüzyüze gelirsiniz. En iyisi eninde sonunda yüzleşeceğiniz o düşünceler ile peşin peşin gündüz gözüyle yüzleşin.
  • Bu adımlar yetersiz kalırsa psikolojik bir destek alın. Destek almak sizi aciz, güçsüz, ezik veya deli yapmaz. İnsan yapar. İnsanlar destek alırlar, yorulurlar ve paylaştıkça zihinsel olarak daha geniş bakarlar.

Fotoğrafta paylaştığımız bu harika çiçeğin çayını demleyin. Kendisinin adı passiflora. Psikiyatri içerisinde farmakolojik destek açısından uykuya yönelik kullanılmaktadır. Doğal ve zararsız olan bu bitkinin kuru formunu aktarlardan bulabilirsiniz. Size sap kısımları verilecek. Bu sapları suda kaynatarak içiniz. Kabuklu bir çay oldugu için özünü vermesi adına haşlamaktan veya demlemektense 2 -3 dk kaynatmak faydayı daha iyi hissetmenizi sağlar. Başka neler tüketebilirim için önceki videolara bakabilirsiniz.

Uyku için nefes egzersizini kullanın. Cenin pozisyonu şeklinde sağ tarafınıza yatarak 1 saniye burnunuzdan nefes alıp 2 saniye burnunuzdan nefes veriniz. Bu nefesi aralıksız olarak gözleriniz kapalı yapın. Acaba uyudum mu diye kendinizi kontrol etmeyin. 15-20 dk pes etmeyin. Sabah uyandığınızda işe yaradığını göreceksiniz. Ayrıntılı bilgi için bunun anlatan videomuzu izleyebilirsiniz.

Gün içi aktivitelerinizi arttırın. Spor, sanat, kitap vb ile gün içinde size uyan meşguliyetlerle bedensel ve zihinsel enerjinizi bir yere kanalize edin.

Biyolojik saatinizi geciktirmeyin. Uykunuz geliyorsa ötelemeyin ve ona direnmeyin. Akşam yatağınıza yatın. Yatış ve kalkış saatlerinizin daha sabit olmasına ve gecikmemesine dikkat edin.

Geç saatte kafein ve tein tüketmeyin. Saat 16:00 ve sonrası kahve çay tüketmeyin.

Saat 23:00 sonrası teknolojik aletleri kapatın ve daha sakin geçireceğiniz bir meşguliyet ile ilgilenin veya manzarayı izleyip düşünün. Teknolojik aletlerdeki beyaz ışık uykuyu kaçırmanıza ve baş ağrısı yaşamanıza sebep olur.

Şimdiden İyi uykular