18.01.2024

Panik Atak Geçiriyorum

Eğer son zamanlarda ani kalp çarpıntısının ardına, müthiş bir dışarıdaki insanlardan kopma duygusu ve içsel bunaltı ile bulunduğunuz yerde kalp krizi geçiriyor hissi ile doktor doktor dolanıp neyiniz olduğunu araştırmaya başlamış ancak buna rağmen hiç bir branşın organik ve fizyolojik bir sebebe bağlayamadığı bir tablo yasadıysanız; hayırlı olsun nur topu gibi bir panik atağınız var. Eğer öyle bir tablo varsa hiç endişelenmeyin.

Panik Atak Geçiriyorum

Sizin için ihtiyaç olan bu belirsizliği kaldırıp, bu durumun size yaşattığı sıkıntılar ve sosyal acıdan, engellerden kurtulmak olduğu için ataklarınızın size söylediği “uzman desteği al” sinyalini dinleyerek bir psikolog veya bir psikiyatristten destek alin.

Peki panik atak geçer mi, nasıl geçer, ilaç şart mi, ölümcül müdür?

Öncelikle panik atak ölümcül değildir ancak müthiş bir sancıya ve korkuya sebebiyet veren, yeri geldiğinde kişinin gece uykularını dahi kabusa çeviren, çevresi tarafından da tam anlaşılamadığı için çaresizce tabloyu tek başına göğüslediği çok acil bir donemdir.

Çoğu insan bir şeyin sebebinin psikolojik olduğunu duyunca “bak bir şeyin yokmuş” diyebiliyor. Oysa gerçekte organik ve fizyolojik bir sebep yoktur, evet, ancak psikolojik bir sebep vardır ve yaşanan semptomların acısı, sıkıntısı, ağrısı ve korkusu gerçektir. Bu gerçeklik de kişi tarafından yaşanır. Sadece organik sebepler gibi öldürmez. Süründüren bir tablodur. Kişiler bu korku ile güvende değilim hissiyatı ile olabildiğince hastaneye yakin yerlerde veya evinde durarak sureci daha az tehlikeyle geçirmeye çalışır ancak kişi yatağında bile korku ve atak geçirme korkusu yasayarak zorlanır. Kişi tüm sosyal hayatini yavaş yavaş terk eder. Tabi ki neşesi ve mutluluğunu da…

Bu hayatta ne için çalışırız? Mutlu olmak için. Ancak bu tabloyu yasayan kişilerin hayatlarında aktif bir sorun yok gibi görünse de artik mutlu değillerdir.

Ancak ümitsiz olmanıza hiç gerek yok. Panik atak; uygun ve sonuna kadar gidilen terapotik bir ilişkiden sonra kesin bir sonuca ulaşılabilen ve tamamen iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple hiç ümitsizliğe kapılmadan bulunduğunuz semte yakin veya güvendiğiniz bir psikologa randevu alarak surece başlayıp sonuna kadar istikrarlı giderseniz iyileşmeyen bir panik atak yoktur. Sadece iyileşme sureci herkesin değişir ve terapotik süreç çok kısa zaman sürmez. Ama kalıcı ve etkindir.

Bu süreç içinde eğer doktor doktor dolandıktan sonra psikologa giderseniz gidilmesi gereken ve incelenmesi gereken bir tahlil durumu da kalmamışsa durumun incelenmesi ve ilaca ihtiyaç bir durumun olup olmaması için psikiyatrist iş birliği ile ilerlenebilir. Eğer kişi zaten ilaç alarak gelmişse terapotik ilişkinin ilerleyen süreçlerinde psikiyatristle de paslaşılarak, ilaç uzmanı tarafından ufak ufak azaltılır. Eğer kişi ilaç almadan sabit bir surece geçirtilebildiyse ki genelde verilen egzersizlerle arka planda psikotik eşlik eden başka bir tablo da yoksa sabit bir duruma geçilebilir, terapotik ilişkide kişinin stresle ve atakla baş etme yöntemleri de geliştirilerek ilişkiye geçilir. Nadir olarak direnç sağlanan durumlarda destek amaçlı uzman eşliği ile ilaç kullanılabilir. İlaç panik atakta tedavi değil destektir. Bu desteği doğru zaman ve kişiden doğru teşhis ve destek sureci olarak almak gerekir. Terapi aşamasındaki süreçte kişi her seans daha iyi bir tabloya ulaşır. Burada önemli olan ataklar kaybolduktan sonra yavaş yavaş korkular kaybolmaya baslarken, kişi erken bayram havasına girerek sureci terk etmemelidir. Çünkü aslında ataklar surecin en yüzeyi, korkular aradaki daire iken en temelde derin duygular bulunmaktadır. Ve çalışılması gereken de bu süreçte adım adım en temele ulaşılarak, her kademe halledildikten sonra en temele ulaşılır ve halledilir. Halledildikten sonra artik kişinin hayat boyu panik atağı tedavi edilmiş olur.

Kısaca eğer bu tabloyu siz veya yakininiz yasıyorsa onu bir uzman desteği için psikologa yönlendirin. Zaten o da sizi gereken yerlere eğer gidilmemişse yönlendirecektir. Geçecek olan bu tablo için mutluluğunuzu heba etmeyin, destek alin. Terapi kendime değer veriyorumun en somut halidir. Kendinize değer verin. Sağlıkla ve mutlulukla kalmanız, kendiliğinizi tam ve severek yasamanız dileğiyle…