18.01.2024

HOBİLERİN İNSAN DUYGULARINA FAYDALARI VE SOSYAL RİTİM OLUŞTURMA İHTİYACI

Hobi, günlük dilde kişinin mesleği ya da işi dışında geriye kalan zamanlarında keyif, dinlenme ve eğlence amaçlı yapmış olduğu ve ilgi duyduğu uğraşlar olarak ifade edilmektedir. Zevk için yapılan bu uğraşlar insanların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak gelişimini etkiler. Günümüzde insanların iş alanında çok vakit harcaması hobi ve sağlık alanlarını ihmal etmelerine sebep olmaktadır.

HOBİLERİN İNSAN DUYGULARINA FAYDALARI VE SOSYAL RİTİM OLUŞTURMA İHTİYACI

Zayıf kalan bu alanlar, zamanla fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyerek hem iş başarısını düşürür hem de stres ve öfke kontrolünü zorlaştırır. Stres depresyon başta olma üzere birçok hastalığın hem nedeni hem sonucu olabiliyor. Hobisi olmayan kişiler günlük hayatta da iş hayatında da neredeyse her şeyi görev ve sorumluluk bilinciyle yaptıkları için bir süre sonra hayattan keyif almamaya başlıyorlar. Bu durum ruh sağlığıyla beraber beden sağlığını da olumsuz etkiliyor. Hobi edinmek, kötü stresi yok ederken yapıcı veya pozitif stres olarak da bilinen ‘eustress’ düzeyini artırıyor. Stresin yerini derin bir gevşeme alıyor. Pozitif strese karşı vücut ve beyin olumlu bilişsel tepkiler veriyor, tatmin duygusu çok daha yoğun hissediliyor. Böylece bireyler kendilerini geliştirmek, geleceğe yatırım yapmak için gerekli motivasyonu bulabiliyorlar. Hobiler, aynı zamanda bireyin kendisini ifade etmesinin ve gerçekleştirmesinin en etkili yollarından biridir. Kişi kendisine en uygun hobinin yardımıyla, ruhundaki yaratıcılık ve üretme arzusunu ortaya çıkabilir ve hayatına anlam katabilir. Kimi zaman da konuşarak anlatılamayan duygular, huzursuz eden düşünceler hobiler yardımıyla açığa çıkarılabilir. Ayrıca sanatsal değer taşıyan hobiler sağ beyni aktifleştirerek duygusal zekanın gelişmesine katkı sağlar. Duygusal zeka, bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama ve yönetme becerisidir. Kendi duygularını fark eden ve yönetebilen insanlar, karşılaştıkları durumlara karşı alternatif düşünceler üretebilir, bakış açıları genişler ve hayata başka bir pencereden bakabilirler. Beynin sağ lobunun aktif olmasıyla beraber kaybedilen denge tekrar sağlanır ve beyin çift yönlü çalışmaya başlar. Beynin kullanım kapasitesi ancak çift yönlü kullanılmasıyla artabilir. Hobilerin en önemli özelliği yapılmak zorunda olmayan, yetiştirmek için zaman kısıtlaması olmayan, yarış ve rekabet içermeyen uğraşlar olduğu için kişiye rahatlama duygusu yaşatır. Bazı hobiler dinginlik ve gevşeme sağlarken, bazıları da serotonin, dopamin ve endorfin gibi mutluluk ve heyecan verici etkisi olan hormonları aktive eder. Hobi sahibi olmak beden ve ruh sağlığı dışında sosyal yaşantımıza da katkı sağlar. Yeni insanlarla tanışma ve ek gelir fırsatı verir. İletişimi ve sohbet edebilme becerisini güçlendirirken, önyargısız ve eleştirel düşünmeye de yardım eder. Hobi edinerek kendinize bir iyilik yapabilir ve zihninize vakit ayırabilirsiniz.

KAYNAKÇA

Bıyıklıoğlu, A. (2014). Hobi ile yaşam dengenizi yakalayın. 26.11.2018, http://www.milliyet.com.tr/hobi-ile-yasam-dengenizi-yakalayin-pembenar-yazardetay-yasam-1845551/.

Karaca, E. (2016). Hobi nedir? Çeşitleri ve faydaları nelerdir?. 26.11.2018, https://bilgihanem.com/hobi-nedir/ .

Kaya, B. (2017). Hobi edinmenin beden ve ruh sağlığına faydaları. 26.11.2018, https://blog.quicksigorta.com/saglik/hobi-edinmenin-beden-ve-ruh-sagligina-faydalari-296 .

Tarhan, N. (2006). Duyguların psikolojisi ve duygusal zeka. İstanbul: Timaş Yayınları.