Dostluk birinin yanında tamamen kendiniz olabilmek ve zayıf yanlarınızı da güçlü yanlarınız kadar sergileyerek dostun destek verme alanlarını açmak ve desteğini kabul edebilmek, anlatılanların ve paylaşılanların doğruluğu ve iki kişi arasında kalacağı güvenine sahip olmak ve kanıt aramaksızın o güveni hissedebilmek, birlikte ağlayabilmek, gülebilmek ve sessizliği paylaşabilmektir.
Dost muhakkak birden fazla da olabilir ve çift ilişkisinde de dostluk kısmı önemlidir. Çiftlerin de öncelikle dost olabilmeleri ve bu duygunun üzerine çiftlik ilişkisine dair diğer özel duyguların eklenmesi ile daha sağlıklı ve samimi bir ilişki oluşur.
Yapılan araştırmalara göre ortalama hayatında dost olarak tanımlayabileceği insan sayısı 10 olan bireylerin kaygı oranları daha fazla sayıda insan hayatında barındıran veya daha az insan hayatında olan bireylere oranla çok ciddi bi seviyede az olduğu gözlemlenmiştir. Yani dost kavramı insan zihni ve zaman süreci içerisinde emek ve paylaşımı da gerektirdiği için bir insanın bu sayıdan fazla insan ile dostluk oluşturacak bir birlikteliği olamazken daha az sayıdaki insanlarda ise insani yeterli paylaşım olamaması yalnızlık duygularını tetikleyebilmektedir.
Dostla yapılan entellektüel veya duygusal bir konu İle ilgili sohbet yenilen en güzel yiyecekten bile daha fazla lezzet verir ve tatmin eder. Çünkü insan kalbine atılan evrendeki nesneler yakınlık ve samimiyet ihtiyacını dolduramaz.
Peki sizin en yakın dostlarınız kim? Siz de en yakınınıza bu yazıyı armağan edebilirsiniz. Sizin için sizdeki yerini bilmesini arzu ettiğiniz dostlarınıza…
Samimiyet ve yakınlığı en derinlerde hissedebildiğiniz dostluklara sahip olmanız dileğiyle…
Uzm. Klinik ve Endüstriyel Psikolog Sümeyye Arslan